Den sista vildmarken

06 mars 2020 Mikael Barani
Den sista vildmarken

Den norrländska floran och faunan kan vara nästan häpnadsväckande vacker. Jämfört med naturen söderöver i landet så är det mer dramatik i landskapet ju högre norrut man kommer. Med start i trakterna runt Grövelsjön och Åren börjar bergskedjan Skanderna sin långa vandring uppför Sverige och Norge och ända in i nordvästra Finland.
Det är ett massivt område där dess skönhet endast tävlar med de hårda levnadsförhållandena som råder här. Men så brukar ju också motsatserna ha en tendens till att dras till varandra här i livet. I brytpunkten mellan karg och vackert föds något unikt som folk i allt högre grad vallfärdar till för att ta del av.

I norr finns fortfarande den riktiga vildmarken kvar och den som ger sig ut här gör bäst i att vara förberedd. Mången vandrare har säkerligen ångrat sina bristfälliga förberedelser bittert när de har uppdagats. På fjället och i kringliggande marker blir misstagen nämligen brutalt uppenbara.
Men det är också det som är tjusningen, gissningsvis. Det känns lite som att något står på spel, även om man kan vandra omgiven av trygga omständigheter. Många vandringsturer har säkerhetspersonal som går sist och ser till att ingen halkar efter. Det är en trygghet för den ovane som då vet att man har råd att göra misstag, även om man skulle gå långsammare än övriga deltagare.

Ännu tryggare omständigheter hittar man på Restaurang Knut. Etablissemanget, som även är en cateringfirma i Stockholm, erbjuder det godaste av den norrländska maten – minus krav att vandra bland fjällen. 
Det blir helt enkelt lite bekvämare för dig som vill uppleva Norrland utan att behöva fara dit.

Egentligen är det ju inte heller ett måste att resa långt bara för att få uppleva lite äventyr. Det räcker ju med att packa ned matsäcken tillsammans med lite kaffe och börja utforska ens egna hemtrakter.

 

Fler nyheter