När du behöver ansöka om bygglov

24 maj 2020 Jenny Olsson

När man ska renovera och göra om ett hus så börjar de allra flesta på husets insida. Det är det som man ser allra mest och därför faller det sig kanske också naturligt att börja där när man till exempel köper ett hus som behöver rustas upp för att bli hemtrevligt. Men man ska komma ihåg att redan från början budgetera för husets utsida också.

Till exempel kan ett gammalt hus där taket sett sina bättre dagar och färgen på fasaden bleknat med åren få sig ett riktigt lyft när man byter ut och målar om. Vad man ska tänka på är att om man till exempel ska byta färg på fasaden, måste man många gånger också söka bygglov för det. Bygglov gäller inte bara vid utbyggnader eller nybyggnationer utan kan vara lika viktigt när man ska byta färg på fasaden.

Att ta reda på om man behöver ett bygglov och att i så fall söka det är oerhört viktigt då det annars kan utgöra att man lägger ner massa tid och pengar på att måla om huset, för att sedan få betala ett vite eller i värsta fall återställa det till dess ursprungliga färg. Bygglovet ansöker man om hos kommunen och hur lång tid det tar beror helt på handläggningen just i din kommun men man brukar få räkna med alltifrån några veckor upp till någon månad. Därför är det också bra att vara ute i god tid med sitt bygglov.

Ska man ta in hantverkare för jobbet och de har tid under en viss period är det ännu viktigare att man lämnar in det i tid så att de inte står redo innan bygglovet har beviljats. 

 

Om man vill ta reda på vad som gäller finns en bra sida att använda sig av som heter hus-bloggare.se.

Här finns massor med information om vad som gäller när man ska byta färg på sin fasad. Här har de också samlat värdefull information som rör just bygglov, vilket gör att det går snabbt och enkelt att ta reda på vad som gäller. 

Fler nyheter