På din kemtvätt finns inga omöjliga fläckar

21 januari 2021 jonas olsson

Det är lätt att få panik över en fläck på favorittröjan. Inte vilken fläck som helst inte. Tänk dig typ en blandning av ketchup och senap som landar på skjortan efter en grillfest i trädgården. Som du i ren panik försöker torka bort med en servett. Men som egentligen bara blir tio gånger värre eftersom du smörjer in fläcken ännu värre på skjortan. 

Men lugn, det finns en lösning. Den stavas “kemtvätt”. Det är inte alltid värt att försöka tvätta bort fläcken i din egen tvättmaskin. Kemtvätt är annorlunda på så vis att man inte tvättar kläderna i vanligt vatten, som du gör hemma i tvättstugan. Istället använder man kemikalier för att radera ut de hemska fläckarna som tycks vara omöjliga att få bort. 

I regel använder man sig numera av koldioxid när man tvättar kläder på kemtvättar. Förr använde man sig av farliga kemikalier, som till exempel perkloretylen, men det är numera förbjudet sedan ganska många år tillbaka. Det är viktigt att tänka på miljön även när det handlar om kemtvätt

Kemtvätten är lösningen 

För många kan kemtvätten vara som en riddare som kommer ridande på den vita hästen. En räddare i nöden när allt hopp tycks vara ute. Det är inte kul att förlora ett plagg på grund av fläckar. Men en kemtvätt kan utföra mirakel. Åtminstone är det känslan när du efteråt inte ser ett spår av den där senaps- och ketchupblandningen som hamnade rakt på bröstet.  

Så nästa du gång du spiller på favorittröjan, ta det lugnt. Det finns ingen anledning till panik. Ta istället upp din smartphone och googla på var närmsta kemtvätt ligger. Där finns lösningen på dina problem. Resultatet kommer slå dig med häpnad. Att vända sig till en kemtvätt för vad som känns som omöjliga fläckar är värt varenda krona. För där är ingenting omöjligt. 

Fler nyheter