Rubiks kub och Pyraminx tränar det logiska tänkandet

27 augusti 2020 Cecilia Olsson

Rubiks kub och dess efterföljare är tredimensionella pussel som simulerar hjärnan och kan hålla en sysselsatt under väldigt lång tid. Med dessa pussel tränar man upp sitt logiska tänkande och kan bli effektivare på problemlösning. Det som behövs för att lyckas är tålamod och kanske lite knep som underlättar då man ska lösa pusslet.

Rubiks kub uppfanns på 1970-talet och originalet är en 3×3 kub med 54 färgade rutor. Det finns 9 rutor av varje färg som på originalet är vit, gul, orange, röd, grön och blå. Efter det stora genombrottet på 1980-talet så har det kommit flera varianter på pusslet. Det finns exempelvis kuber med fler eller färre rutor och det finns även så kallade speecubes som är lik originalet förutom att de har finesser som gör att man kan lösa dem snabbare. Pusslet kommer också i andra geometriska former förutom kuber, till exempel cylindrar och pyramider.

Ett pyramidformat tredimensionellt pussel kallas Pyraminx. En Pyraminx är uppbyggd med toppbitar längst ut, varje toppbit har tre färger och de kan endast vridas runt sin egna axel. Det gör att de bitarna inte påverkas hur man än vrider och vänder på de övriga bitarna på Pyraminxen. Toppbitarna sitter ihop med en hörnbit, dessa har också tre färger. Kantbitarna är de bitar som det finns flest av, de har två färger var och är bitarna som rör sig då man vrider på pyraminxen.

”Last layer skip” är en term som innebär att det sista lagret ”löser sig själv”, det är väldigt ovanligt när det kommer till en klassisk Rubiks kub, men när det kommer till Pyraminx så händer det relativt ofta. Sannolikheten för att få ”last layer skip” på en Pyramix är nämligen en av tolv, det gör att den i regel blir lite lättare att lösa.

Är man sugen på att testa ett tredimensionell pussel så hittar man ett brett sortiment av Pyraminx, Rubiks kub samt många andra pussel hos MasterCubeStore.se.

Fler nyheter