Sidohängt fönster, vridfönster eller fasta fönster?

28 april 2021 jonas olsson

Att välja fönster kan vara lite av en utmaning. Valen är många, från material till hur de ska gå att öppna. Det är inte ovanligt att valet står mellan sidohängda, vridfönster eller fasta fönster. När det kommer till material är valet ofta mellan traditionella träfönster och aluminium.

Fasta fönster, det vill säga fönster som inte är öppningsbara, är ofta billigare. De isolerar bättre och håller länge. Samtidigt kan det vara värt att notera att du behöver kombinera öppningsbara med fasta. En anledning är säkerheten. Kan du inte öppna fönster i rummet kan du heller inte utrymma.

Därför bör du kombinera fasta fönster med öppningsbara, alternativt altandörrar. Sidohängda fönster är klassiska och går att öppna helt. Traditionellt sidohängt fönster passar till de allra flesta bostäder.

Vridfönster har många praktiska egenskaper. De är säkra, ger bostaden en modern känsla och är lätta att putsa. Sidohängda fönster kräver mer utrymme om du vill att de ska gå inåt. Så det gäller att överväga åt vilket håll de öppnas.

 

 

Material spelar roll

Klassiska och vackra fönster lockar ögat, ger huset en vacker inramning och med rätt omvårdnad håller de länge. Väljer du sidohängda fönster i trä blir du sällan besviken. Moderna träfönster är också lättare att underhålla. Så vill du ha ett vackert fönster som håller sig modernt över tid är träfönster ett bra val.

Aluminiumfönster har egenskaper som gjort dem alltmer populära. Framför allt att de nästan är helt underhållsfria. Det går också att välja mellan sidohängda, vridfönster och fasta fönster. Du får även ett mer modernt utseende som passar modern arkitektur.

Däremot om du börjar kombinera olika sorters fönster i olika material kan det lätt se lite konstigt ut. Det gäller även om du börjar experimentera med olika storlekar. Att byta fönster är en stor investering så det är bra att ta fram en plan för bytet.

Fler nyheter