Välkomna eller ovälkomna prickar

26 augusti 2020 Lily Hansen

Alltså tänk på alla gräsliga tapeter och trappuppgångar med prickar, som skapades en gång i tiden. Av någon anledning var det populärt då. Gröna, rosa eller lila prickar – typiskt åttiotal. Har du plötsligt fått fläckar på din tapet? Mer åt det svarta hållet och lite luddiga diffusa svarta prickar i klunga? Då min vän, är det risk för att du drabbats av svartmögel i din bostad. Mögel är som alla vet långt ifrån hälsosamt och du bör så snart du kan undersöka vad det är för mögel och kontakta hjälp för sanering.

 

Gör det själv test

Idag finns en hel del enkla mögeltester som du kan beställa online och utföra själv. Det finns olika typer av tester där några är för ytligt och synligt mögel och andra för att mäta mögelsporer i luften vid dolt mögel. Har du prickar på väggen har du helt klart synligt svartmögel och kan beställa ett yt-test.

Är du osäker så finns det mängder av information att läsa på sajter som till exempel Mögel-test.se. Det finns även olika prisklasser på testerna vilket ofta har att göra med hur du får resultatet på dina prover och hur detaljerat svaren redovisas. Vill du enbart få veta ja eller nej kan du välja en enklare variant.

Sanering av svartmögel

När du genomfört ett test och fått bekräftat vilken typ av mögel du drabbats av är det hög tid för sanering. Beroende på angreppets storlek och grad kan det vara vettigt att anlita en firma specialiserad på mögelsanering.

Är det ett mindre angrepp av svartmögel som du har spårat och avlägsnat orsaken till, kan du testa ett av alla husmorsknep du kan finna på nätet. Heta tips brukar vara ättika eller bikarbonat och det finns fler verksamma saker du har hemma i köket. Är det däremot ett större angrepp bör du anlita experter.

Fler nyheter