Var väl förberedd när kylan kommer

Om man bor i en villa och dessutom har direktverkande el, är ingen bra kombination när det gäller uppvärmningskostnaden. Så när elräkningen dimper ner i brevlådan fruktar man det värsta, i alla fall under vinterhalvåret. Då försöker man att göra så mycket som möjligt för att få så låga elkostnader som möjligt.

Det val man har är att dra på sig yllekoftan, varma byxor och yllestrumporna eller tända en massa stearinljus för att för att hålla värmen. Har man en öppen spis med braskasset kan man från den få en hel del värme. Men veden är ju inte heller billig, om man inte äger egen skog förstås.

Då kanske det är dags att fundera på om man istället ska installera en värmepump i bostaden, vilket på sikt blir billigare än att ta till andra drastiska åtgärder. Genom att installera en luft/luftvärmepump, får man inte bara en jämnare inomhustemperatur, utan slipper även den torra luften från el-elementen. Inomhusklimatet blir även bättre för allergiker, då dammpartiklar samlas upp i värmepumpens filter.

Idag finns många värmepumpar att välja bland och det kan därför vara en idé att ta kontakt med någon som är specialist inom området. Crilles VVS och Värmeteknik är specialiserad på allt från pumpar till installationer och service. Förutom att de installerar, säljer de också värmepumpar i Hultsfred. Hos dem kan du få en kostnadsfri offert tillsammans med ett hembesök.

Har man en bostad med direktverkande el är alltså en luft/luftvärmepump att föredra, där du kan spara på upp till 50% i energi. Även installationskostnaden är jämförelsevis låg. När det gäller en luft/vattenvärmepump får du en högre energibesparing, på upp till 60%, beroende på vilken uppvärmning du redan har.

Så finns det bergvärme, jordvärme och sjövärme som har samma typ av värmepump. Den ger ända på upp till 80% i energibesparing, kostar mest och har en extremt lång livslängd.